Sortida Memòria Històrica – 4t ESO

382

Topografia de la memòria històrica 

Els passats 14 i 15 de novembre, vam fer una sortida fora de l’aula amb els alumnes de 4t. Des de l’assignatura de Socials ens proposarem apropar-los a un coneixement experimental sobre la Guerra Civil fent un recorregut per algunes trinxeres de Subirats. Allí, un guia vestit de guàrdia d’assalt els va explicar com havia estat l’última defensa de Barcelona el 22 i 23 de gener de 1939. Després visitarem el Centre d’Interpretació de El Pago, on vam sentir el relat oral de testimonis enregistrats i en Josep ens va mostrar bales, granades de mà i fusells trobats per la zona. Per completar l’itinerari, anàrem al camp de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria de Santa Margarida i els Monjos, on baixarem al refugi antiaeri del Mas del Serral.

Aquest paisatge tan quotidià per als nostres alumnes els va descobrir uns fets històrics que si no hagués estat per la perseverança d’en Josep Mata i d’altres persones compromeses amb la memòria local mai s’haurien conegut.

Per això ens sembla fonamental desvetllar-les aquests espais que contenen tantes històries ignorades de gent propera i els ajuda a donar sentit a la Història amb majúscules.

Pau Martínez

Potser també t'agrada